Németh Tamás - irodavezető
Telefon: +36-70/522-19-99
2018, január, 20

Infoausztria.com

InfoAusztria.com -

 

  

Az oldalt üzemelteti: IGR Iroda Magyarország Kft

Családi pótlék igénylés

Családi pótlék igénylés Ausztriában

Fontos változások az osztrák családi pótlék igényléséről 2018-tól!!

Igényelje amíg nem késő!!

A családtámogatási rendszer átalakítása, a külföldre kifizetett több tízmillió eurós kiadások lefaragása az új osztrák kormány, az ÖVP-FPÖ páros egyik első döntése. Ha a tervezet átmegy, az csaknem negyvenezer magyar gyereket is érint – ennyinek a szülei dolgoznak Ausztriába bejelentve, és fizetik ott a járulékokat.
Der Standard és a Kurier cikkei szerint a Sebastian Kurz vezette kormány azt tervezi, hogy újfajta módszerrel számítják ki a más uniós vagy EGT-tagállamban élő gyerekekre járó családi pótlékot. 
A Der Standard szerint 2016-ban 132 000 gyerek után 273 millió eurót fizetett ki az osztrák állam ilyen jogcímen, és a kormány most 114 milliót szeretne megspórolni az intézkedéssel.

Az új kormány családügyi minisztere, az ÖVP-s Juliana Bogner-Strauß már korábban beszélt arról, hogy nem fenntartható, hogy olyan országokban is ugyanannyi pénz járjon az osztrák államtól egy gyerek után, mint Ausztriában, ahol az osztráknál jóval alacsonyabbak a megélhetési költségek.A családtámogatási rendszer átalakítása, a külföldre kifizetett több tízmillió eurós kiadások lefaragása az új osztrák kormány, az ÖVP-FPÖ páros egyik első döntése. Ha a tervezet átmegy, az csaknem negyvenezer magyar gyereket is érint – ennyinek a szülei dolgoznak Ausztriába bejelentve, és fizetik ott a járulékokat.
Der Standard és a Kurier cikkei szerint a Sebastian Kurz vezette kormány azt tervezi, hogy újfajta módszerrel számítják ki a más uniós vagy EGT-tagállamban élő gyerekekre járó családi pótlékot. A Der Standard szerint 2016-ban 132 000 gyerek után 273 millió eurót fizetett ki az osztrák állam ilyen jogcímen, és a kormány most 114 milliót szeretne megspórolni az intézkedéssel (ez a 2016-os kifizetések több mint 40 százalékát jelenti). Az új kormány családügyi minisztere, az ÖVP-s Juliana Bogner-Strauß már korábban beszélt arról, hogy nem fenntartható, hogy olyan országokban is ugyanannyi pénz járjon az osztrák államtól egy gyerek után, mint Ausztriában, ahol az osztráknál jóval alacsonyabbak a megélhetési költségek.

 

Az igénylés feltételei: A gyermek(ek)kel közös háztartás. A családi pótlékra az anya jogosult, de lemondhat jogosultságáról az apa javára. A családi pótlékot Ausztriában alapesetben addig folyósítják, amíg a gyermek el nem éri a 19 éves kort. Abban az esetben azonban, ha a gyermek felsőoktatási intézményben tanul (hallgatói jogviszonnyal rendelkezik), szakképzésben vagy továbbképzésben vesz részt, 24 éves korának eléréséig jogosult a család a juttatásra. A jogosultsághoz eleget kell tenni bizonyos tanulmányi feltételeknek, illetve amennyiben a hallgató tanulmányai alatt dolgozik, éves adóköteles jövedelme nem haladhatja meg a 9000 eurót.

 

A családi pótlék összege a gyermekek életkorától és számától függően változik:

Családi pótlék alapösszege az életkor függvényében (2016)
életkor családi pótlék összege
0-3 éves 109 €uro
3-10 éves 117 €uro
10-19 éves 136 €uro
19-26 éves 159 €uro

A gyermekek számát tekintve: a második gyermek után havi 13 €uróval, a harmadik gyermek után 50 €uróval, a negyedik és minden további gyermek után fejenként 50 euróval nő a juttatás összege.

Ennek értelmében az alapösszeghez havonta hozzá kell adni:

  • két gyermek esetén: 13 €urót
  • három gyermek esetén: 50 €urót
  • négy gyermek esetén: 102 €urót
  • öt gyermek esetén: 154 €urót

A fogyatékkal élő gyermekekre ezen felül 150 €uró kiegészítő családi pótlék is jár.